GIDA İŞLETMELERİ
 

Sebze ve Meyve İşleme Tesislerinde

Sebze ve meyvelerin ozonlu su içinde taşınması ve ozonlu suyla yıkanmaları, sularda mevcut olan bakterilerin sebze ve meyvelere bulaşmasını önlediği gibi, sebze meyvelerdeki bakterilerin birbirine geçmesini de engellemekte ve bu sayede depolama ömürlerini artırmaktadır.

Gıda Kodeksi’ne göre; gıdaların işlenmesinde kullanılan suların ‘’İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’’ de belirtilen değerlere uygun olması gerekmektedir. Bu yönetmelik, suların dezenfeksiyonunda kloru kısıtlamıştır.

Uygun Modeller : OGN - OGNT

 
Et, Tavuk ve Balık İşleme Tesislerinde Et, tavuk ve balık kesimhane ve işleme tesislerinde yıkama, soğutma ve ekipmanların temizliğinde kullanılan suların dezenfeksiyonunda ozon gazı uygulaması, dirençli mikroorganizmaları kısa sürede etkisiz hale getirir.


  Yüzde yüz dezenfeksiyon sağlar, su sarfiyatını büyük ölçüde düşürür.

Uygun Modeller : OGNT

Gıda Endüstrisinde Ozon Kullanımı

Müşteri memnuniyetinin artırılması ve gıda üretiminde oluşabilecek risklerin önceden belirlenerek giderilmesi, son yıllarda gıda endüstrisinin temel hedefleri arasına girmiştir.

Böylece, gıdaların depolanma ve üretim süreçlerinde; özellikle mikrobiyal kökenli oluşabilecek tehlikelerin ortadan kaldırılması ve 100 % gıda güvenliğinin sağlanmasında ozon gazı geniş kullanım alanı bulmuştur.

Ozon gazı; ham ve yarı işlenmiş gıdaların
  • Depolanma
  • Yıkanma
  • Paketlenme süreçlerinde,

doğrudan gıda kaynaklı veya çeşitli bulaşıcılar sebebiyle oluşan risklerin ortadan kaldırılmasında kullanılmaktadır.

Ozon; Gıdaların Depolama Sürelerini Uzatır

Depolama atmosferine ozon uygulaması depolanan gıdalara bulaşmış mikroorganizmaların çoğalmasını ve birbirine bulaşmasını kesin olarak engeller. Gıdaların depolanma süresini arttırır.

  • Et ve tavuk işleme tesislerinde ortam atmosferine verilen 5 - 10 mg/lt ozon, 7 dakika temas süresinde ortam havasındaki Salmonella ‘nın giderilmesini sağlar.
  • Peynir olgunlaştırma odaları atmosferine 0.02 mg/lt ozon uygulaması, peynirlerin raf ömrünü 11 haftaya yükseltir.
  • Etilen gazını inaktive ederek elma, armut vb. meyvelerin raf ömrünü arttırır.
  • Elmalar 2-11 ppm atmosferik ozon uygulaması ile 5 ay dayanmaktadır.
  • Yemek fabrikalarında, soğuk hava depolarında ve buzdolaplarında koku karışımını önler. Ortam havasında kötü kokuları giderir.

Ozon; Gıda İşletmelerinde, Suların Dezenfeksiyonunda kullanılır

Ozonlama; gıda endüstrisinde meyvelerin sebzelerin, etlerin yıkandığı suların ve gıdaların temas ettiği kapların dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Diğer dezenfektanlara göre daha kısa sürede ve kesin çözüm sağlayan ozon;

  • E.Coli üzerinde klora nazaran 3125 kez daha etkilidir
  • Düşük dozlarda ve kısa temas süresinde yüzde yüz dezenfeksiyon sağlar.
  • İşlem sonunda oksijene dönüşerek kalıntı ve koku bırakmaz.
  • Ozonlu yıkama suyunun bir başka üründe yıkama amacıyla tekrar kullanımı mümkündür. Bu da işletme maliyetini önemli ölçüde düşürmektedir.
geri Geri
 

ANA SAYFA | ÜRÜNLERİMİZ | REFERANSLARIMIZ | HİZMETLERİMİZ | OZON HAKKINDA | OZON JENERATÖRÜ | İLETİŞİM

Tasarım Fil Tanıtım Yazılım ve uygulama bireysel bilişime aittir.